Julemanden
Skikkelse, der bringer julegaver til børnene. Stammer fra en katolsk forestilling om, at børnenes helgen Skt. Nikolaus (Santa Claus) på sin helgendag 6. december bringer gaver til artige børn, mens de vanartede får smæk af hans ledsager (tysk: Knecht Ruprecht, fransk: Pére Fouettard).
Julemandens røde dragt er Nikolaus' bispekåbe; hans rensdyrslæde, vinterlige baggrund og bolig på Nordpolen er moderne tilføjelser og skal stamme fra de borgelige miljøers "julebøger" og lign. for børn. I "Julemandens Bog" af Louis Moe - fra 1898 - lader forfatteren ham bo så langt mod Nord, at end ikke Fridtjof Nansen har set røgen fra hans hus. Det er her vi første gang møder den Jule-mandsfigur vi kender i dag - altså at han bor på Nordpolen og laver legetøj hele året. Den "Ganmle Jul" der optræder i "Peters Jul" fra 1866 er en lidt anden type. Han kommer heller ikke med overraskelsesgaver i form af legesager, men med selve juleglæ-den, eller "julestemningen", som vi nok ville kalde det i dag.

I mange lande kommer Nikolaus stadig 6. december; men julemandens virke falder ellers juleaften eller -nat. Kendes i Danmark først fra midten af 19. årh. og blev her i nogen grad blandet sammen med julenissen.