Julekalender/Lys
Lys og jul har hørt sammen meget længe. I tiden omkring reformationen gik fx. ubemidlede folk i Ribe rundt og tiggede lys, og i et "reglement" fra Radsted hospital fra 1702 er en af bestemmelserne, at lemmerne hver år skulle have et tællelys juleaften. Selv de dårligst stillede skulle helst ikke mangle lys.
Ideen om at bruge lys som julekalender kendes allerede i en optegnelse om sydsjællandsk jul fra slutningen af 1800-tallet. Men dér var der tale om en hjemmelavet form, hvor 24 enkelte lys blev sat i en slags "lysekrone".
Rigtig populær blev skikken - ligesom flere andre nyere lysskikke - under 2. verdenskrig, hvor det at "tænde lys i mørket" jo havde en helt speciel undertone. En af de største danske lysproducenter, Asp-Holmblad, fremstillede de første datomærkede lys til salg i 1942. Men før den tid, er der uden tvivl folk, som har lavet hjemmelavede kalenderlys, ved at tage et stort almindeligt lys og forsyne det med datomarkeringer.
De "flade" papjulekalendere er ikke meget ældre end de industrielt fremstillede kalenderlys. De ældste dansk-producerede stammer fra 1930´ernes begyndelse og var lavet efter tyske forlæg.